dilluns, 27 de juny del 2011

EEUU - Nova York - 2n Dia (part 1)

Primer dia per a visitar la ciutat i ens alcem en plena forma. No tenim l’esmorzar inclòs en el preu de l’hotel, i el que ofereixen ens sembla massa car: uns 20$! Així que eixim a esmorzar a una de les paradetes de bagles i cafès. No cal caminar massa, ja que gairebé a cada cantonada en trobes. Comprem dos bagles amb philadelphia i dos cafès per només 4$. Cal dir, els cafès els pots comprar ja amb sucre o sense, estan super calents i tenen gots de diferents mides. La més xicoteta és enorme, com un got de coca-cola al cine.

Després d’esmorzar en un banquet al solet, comencem la ruta per la 5th Avenue! Passem pel davant del Paley Center for Media, el museu de la televisió i de la ràdio, al que no entrem. 




La Cinquena Avinguda!


Continuem pel carrer 52, girem per Madison Avenue, i de seguida passem per davant de les Villard Houses, un grup d’habitatges construïts a finals del segle XIX.


Les cases estan just al darrere de la Catedral de St Patrick, d’estil neo-gòtic i el temple catòlic més important del país. L’entrada és gratuïta però s’ha de tindre present que quan fan misses no pots passejar lliurement per l’espai.



Baixem passejant per la 5th Ave, és bon matí encara, així que no hi ha massa gent però sí moltes tendes “pijes”, com era d’esperar, i arribem fins a la New York Public Library, la Biblioteca Pública de Nova York. Té la façana en obres perquè l’estan restaurant i encara està tancada. Així que no podem entrar com teníem previst, haurem de tornar en un altre moment.


Girant per l’Est 41st Street arribem fins a la Grand Central Terminal, una estació de trens grandíssima, preciosa i on no pot faltar l’omnipresent bandera americana. És un edifici d’estil Beaux-Arts que val molt la pena visitar. A la planta de baix hi ha un mercat de delicatessens on se’t fa la boca aigua!




Eixint, de seguida es veu ja la silueta de l’edifici Chrysler, i tenim dues sorpreses. La primera és que per primera volta (després ho tornarem a veure prou sovint) descobrim com es netegen els vidres a la ciutat dels gratacels.


La segona, els magnífics cotxes de bombers dels EEUU!


Ara sí, arribem al Chrysler Building, edifici de 319 metres d’alçada d’Art Déco construït el 1930 i decorat amb motius automobilístic. Preciós.


Des d’ací baixem per Park Avenue i girem pel 32nd Street fins a trobar-nos un dels edificis més coneguts de Nova York i també del món: l’Empire State Bilding. 380 metres d’alçada i segur que unes vistes espectaculars de la ciutat.


No pugem encara, ho farem a poqueta nit, per a vore la posta de Sol. Així que continuem baixant cap al Sud, per la 5ena Avinguda passant per Little Korea, que la veritat és que no té massa encant...


... i arribem al Madison Square Park, on es troba un altre dels edificis més fotografiats de NY, el Flatiron.


El Madison Square Park és un parc molt mono, ple de gespa, flors, arbres i esquirols. Ací hi ha una hamburgueseria recomanada per la guia de viatges, però quan ens acostem hi ha una cua mooolt llarga. Així que acabem comprant un frankfurt en una paradeta del carrer, i fem un mos ràpid al parc mateix.



Després de dinar peguem una volta pels voltants del parc, on hi ha edificis bastant bonics, a banda del famós Flatiron. Al sud-est està al Metropolitan Life Insurance Tower, i al nord-este el New York Life Insurance Building, amb una agulla dorada que el corona.  El més conegut i també el més antic (és el primer de la ciutat) és el Flatiron, construït en la confluència de Fith Av i Broadway, l’estil Beaux-Arts i la seua planta tringular el fan molt atractiu. I des de la plaçoleta del davant, on hi ha tauletes per a fer un gelat, es té una millor vista de l’Empire State Building.

Continuem la passejada baixant per Broadway i girant per Esat 21st St fins arribar al Gramercy Park, una zona de carrers construïda a l’estil anglès i amb uns jardins amb molt bona pinta als que no podem accedir perquè són privats.


Tornem fins a Broadway i passegem fins a Union Square, on en principi fan un mercat agrícola, que nosaltres no vam vore. A un extrem està el Filene’s Basement, un centre comercial on pots comprar roba rebaixada i on des de la cafeteria de la 4a planta tens vistes del parc i de l’Empire State Building. Nosaltres parem a fer un cafenet, o més ben dit, cafenot  amb gel, que fa molta calor!

2 comentaris:

  1. Per seguir el recorregut faria falta un planol de la zona . Has pensat en posar-lo?.

    ResponElimina
  2. Sí, però encara estic provant de com fer-ho i que quede bé. En un futur segur que ho afegisc!

    ResponElimina